WYSIWYG programi

Objavljeno : 29.10.2015 Čitanja : 2093

Što su WYSIWYG programi ?

Što su to WYSIWYG programi i čemu oni služe? Prvo moramo razjasniti kraticu koja na prvi pogled stvara glavobolju. Naime, WYSIWYG je kratica od What You See Is What You Get, što bi u hrvatskom prijevodu značilo: Ono što vidiš to i dobiješ.

Kako rade i čemu služe?

Web developeri pomoću takvih programa prilikom kodiranja u bilo kojem trenutku mogu dobiti u uvid završni proizvod tijekom njegova pripravljanja. Takvi programi idealni su za početnike koji još uvijek usavršavaju svoje HTML ili CSS vještine. Prilikom kodiranja u bilo kojem trenutku kad kliknete na preview, otvara se vaš zadani preglednik (Chrome, Mozilla...) i vaš kod pretvara u stvarnost. To bi značilo da automatski možete pogledati kako vaš web izgleda sa trenutnim stanjem koda. Osim toga, nudi gotova rješenja umjesto suhoparnog kodiranja kao što su brza izmjena pozadine ili boje teksta jednostavim klikom na izbornik. Takvi programi nude mnogo gotovih rješenja kao što su prethodno navedeni i koji vam maksimalno olakšavaju izradu stranica.

Da li ih koristiti?

Kao što smo već napomenuli, idealni su za početnike, ali što je sa ljudima kojima je kodiranje i izrada web stranica svakodnevnica? Razvoj web-a moguć je doslovno uz notepad koji dobijete instalacijom windowsa, ali profesionalci pribjegavaju rješenjima kao što je notepad ++ koji ostavlja mogućnost suhoparnog kodiranja.

U čemu je razlika?

WYSIWYG programi maksimalno vam olakšavaju izradu na način da ne morate kodirati ukoliko npr. želite umetnuti fotografiju na stranicu nego jednostavno kliknete na INSERT IMAGE, odaberete fotografiju i ona se stvori na vašem webu. Velika prednost toga je što ne morate znati kod, ali još veća mana je što vam se stvara kod kojeg ne kontrolirate i koji vam u nastavku izrade može stvarati ogromne probleme. Najbolji način za izradu stranica je suhoparno kodiranje iz razloga što u potpunosti kontrolirate kod.

Zaključak

Koristite WYSIWYG programe dok ne naučite HTML i CSS, ali nakon toga svakako se koristite isključivo kodom, jer nije sporno da je lakše u nekoliko klika učiniti da vaš tekst bude crvene boje nego to uraditi putem CSS-a, ali svakako ćete se razviti u iskusnog developera prije ukoliko budete takve stvari rješavali putem HTML-a i CSS-a.


Komentiraj članak:

Prijavi se za komentiranje:

Kako bi komentirali članke prijavite se pomoću korisničkog imena i pin-a. Nakon što se jednom prijavite Vaši podaci biti će zapamćeni prilikom sljedeće prijave. Jednom korišteno korisničko ime biti će zauzeto svim ostalim korisnicima. Ukoliko Vas sustav odjavi biti ćete u mogućnosti ponovno se prijaviti korištenjem pin-a unešenog prilikom prve prijave.

Korisničko ime:

Pin:

Dobrodošao,