Održavanje web stranice - zašto, kako i zbog čega!

Objavljeno : 27.11.2020. Čitanja : 79

 

Jeste li ikad primijetili kako pretraživanje na Googleu u prvi plan izbacuje kvalitetnije, aktivnije i sadržajno bogatije stranice ? Cilj vam je da se i vaša web stranica bolje pozicionira na tražilici ? Upravo je redovito održavanje web stranica ključno je za njeno ispravno funkcioniranje i bolje pozicioniranje a samim time i za uspješno poslovanje. Postoje brojne aktivnosti koje ulaze u sferu održavanja web stranice, a one najbitnije orijentirane su na sadržaj vašeg web mjesta. 

 

Kreiranje i dodavanje sadržaja 

 

Stvaranje novih sadržaja kroz planirani content marketing treba biti kontinuirano iz dva razloga koja su međusobno povezana:  

  • Aktivnost stranice 

  • Bolje pozicije na Google tražilici 

Dodavanje novih sadržaja na vašu web stranicu čini vaše web mjesto aktivnijim. Nove objave imaju cilj održati vaš status i prikazati publici kako se na vašoj stranici nešto kontinuirano događa što ju automatski čini zanimljivijom korisnicima weba. Jedinstven, kreativan i relevantan sadržaj potiče njenu popularnost a samim time i prirodno bolje pozicije na Google tražilici bez dodatnih troškova. Postizanje boljih i viših pozicija na Googleovim tražilicama možda je i najvažniji cilj održavanja jer je u tom slučaju vaša web stranica vidljivija zainteresiranim korisnicima. 

 

Uklanjanje mrtvih linkova 

 

Jedan od najčešćih problema na koji se nailazi u praksi a sprječava se redovitom održavanjem web stranice upravo je pojava tzv. „mrtvih linkova“. Mrtvi linkovi podrazumijevaju poveznicu koja se nalazi na vašoj stranici a iz nekih  razloga nije više aktivna i ne preusmjerava korisnika na željeno mjesto. Takvo neželjeno iskustvo rezultira čestim odlascima korisnika sa vaše stranice što sigurno ne pomaže njenom pozicioniranju kao ni vašem poslovanju. 

 

Biti Up-to-Date sa web preglednicima 

 

Održavati web stranicu znači i biti u skladu sa posljednim promjenama web preglednika kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari i slično. Te se promjene mogu odnositi na nova ažuriranja ili plug in-ove a zadatak je održavanja konstantno provjeravati funkcionalnost vašeg weba i da li je u skladu sa najnovijim verzijama web preglednika bilo da se pretražuje sa osobnog računala ili pametnih telefona. Također, Google će s obzirom na zajednički cilj pozitivnog iskustva korisnika nagraditi stranice koje su prilagođene i uredno održavane u skladu s najnovijim verzijama web preglednika. 

 

Ažuriranje podataka 

 

Jedna naizgled jednostavna aktivnost koja je važna kako bi vaše aktivnosti u stvarnom okruženju bile popraćene i u mnogo rasprostranjenijem virtualnom okruženju. Radi li se o promjeni radnog vremena, novoj ponudi, novom cilju vašeg poslovanja ili novim izučenim vještinama koje ste stekli bitno je na vrijeme obavijestiti korisnike web stranica. Tako se, uz određene korekcije na web stranici, pruža pravodobno informiranje vaših zainteresiranih korisnika. 

 

Korišćenje Google Analytics alata 

 

Pri kvalitetnom održavanju web stranica od velike je pomoći Google Analytics alat kojim se prikazuje kako vaša stranica funkcionira, odnosno kakvo je ponašanje korisnika koji je posjećuju. Važno je prepoznati ključne pokazatelje, kao što su, primjerice, odakle vam dolazi najviše posjeta, koliko prosječno vremena se provodi na vašoj stranici i što se najviše pretražuje na vašem webu, te sukladno tome reagirati i održavati vaš web na način da korisničko iskustvo bude što uspješnije za vaše poslovanje. 

 

Zaključak 

 

Google kao najpopularnija tražilica nameće se kao prioritet a njeni se algoritmi sa posebnom pažnjom odnose prema uredno vođenim web stranica. Redovno kreiranje novih sadržaja, praćenje ponašanja korisnika, provjera funkcionalnosti weba i slični koraci dugoročno su isplativi i donose rezultate. Nemarnost i nedovoljna pažnja za Google znači i neugodno iskustvo njihovih korisnika, dok se nasuprot uvelike nagrađuju uredne, redovito održavane i pažljivo vođene web stranice.