Otvaranje obrta - početak poslovanja

Objavljeno : 06.01.2015 Čitanja : 7776

Otvaranje obrta - početak poslovanja

Pitanje mnogih potencijalnih poduzetnika je uvijek isto:"Kako započeti?". Ukoliko odgovor na to pitanje potražite na Google-u naići ćete na mnogo zbunjujućih odgovora, koji vam neće biti od velike pomoći.


Dakle, koje je onda najbolje rješenje?

Rizik je uvijek prisutan u otvaranju tvrtke i svi znaju da su počeci najteži. Uzevši u obzir sve faktore i opis poslovanja došli smo do zaključka da je PAUŠALNI OBRT idealan za nas i preporučili bi ga svakom tko kreće u poduzetničke vode.


Kako otvoriti paušalni obrt?

Nakon što ste donijeli odluku o otvaranju obrta, potrebno je obaviti birokraciju. U općini trebate dati zahtjev za obrtnicom koja će kroz nekoliko dana biti gotova. Isto tako potrebno je otvoriti račun u banci i dati izraditi pečat. Postoje još neki detalji koje je potrebno obaviti i na koje će vas uputiti na HZZZ (Hrvatski Zavod Za Zapošljavanje).


Koliki su troškovi?

Troškovi paušalnog obrta su fiksni i zbog toga je vrlo lako izračunati troškove poslovanja što je izrazito bitno u početku. Plaćate razne doprinose na mjesečnoj bazi što vas svaki mjesec košta cca 1200 kn. Zašto smo napisali cca? Država može promijenti iznos doprinosa koje morate platiti pa vaši mjesečni troškovi mogu varirati za nekih 10-20 kn. Jedini uvjet za paušalni obrt je da vaši prihodi u godini dana ne prelaze 149.500 kn. Ukoliko se to dogodi, nastavljate vaše poslovanje samo prelazite u drugi modul naplate. Knjigovođa nije obavezan ali ukoliko želite imati sigurnost sa te strane, izdvojiti ćete još nekoliko stotina kuna (ovisno o dogovoru).


Poticaji

Kad već započinjete svoju poduzetničku pustolovinu zašto se ne prijaviti na poticaje? Država trenutno daje poticaje za samozapošljavanje i možete dobiti 25.000 kn. Te novce možete raspodijeliti između ostalog na način da platite troškove obrta prvih 3 mjeseca, što će vam dodatno olakšati situaciju. Što se tiče poticaja nemate što izgubiti osim vašeg vremena.


Zaključak

Troškovi otvaranja paušalnog obrta biti će par stotina kuna, nakon kojih ćete svaki mjesec dana morati plaćati 1200 kn da bi vaš obrt živio. Također, prijavite se za poticaje i iskoristite ih na najbolji mogući način.

Želimo vam svu sreću u poslovanju!
 


Komentiraj članak:

Prijavi se za komentiranje:

Kako bi komentirali članke prijavite se pomoću korisničkog imena i pin-a. Nakon što se jednom prijavite Vaši podaci biti će zapamćeni prilikom sljedeće prijave. Jednom korišteno korisničko ime biti će zauzeto svim ostalim korisnicima. Ukoliko Vas sustav odjavi biti ćete u mogućnosti ponovno se prijaviti korištenjem pin-a unešenog prilikom prve prijave.

Korisničko ime:

Pin:

Dobrodošao,